Pagina's

27 feb. 2014

Voorjaarsschoonmaak!

Vanmiddag zat ik, uitgeput en duf, op de bank. Na de geboorte van onze prachtige dochter, is mijn energielevel nooit meer hetzelfde geweest als voor de zwangerschap (en toen had ik al zo weinig energie)! Twee dagen werken had zijn tol al geëist en daar kwam vandaag nog eens bij dat de kleine meid geen goede dag had. Nu klinkt dit enigszins zwaarmoedig en zwartgallig, maar geloof me... ik wil niet meer terug naar een paar maanden geleden! Toch zijn zulke zware dagen, die energie vreten, realiteit...
 
Terwijl ik in mijn gemakkelijke kloffie op de bank zat, bekroop me een gevoel van... ja, van wat eigenlijk... Ik kan het haast niet omschrijven... Het leek alsof ik even door de ogen van een vreemde naar mijn eigen huiskamer keek. En wat zag ik?
 
Chaos. Complete chaos.
 
Normaalgesproken ben ik al niet de netste persoon op aarde. Ik houd van een beetje 'rommel' om me heen. In een huis wordt geleefd, zeg ik altijd. Het mag best een beetje rommelig. Maar de chaos in ons huis op dit moment is echt té erg.
 
 Als eerst het aanrecht... Vuile vaat, fornuis vol pannen, twee snijplanken op het aanrecht en allemaal open pakjes en zakjes.

 De eettafel ligt vol met hobbyspullen: spullen voor de moestuin, mijn naaimachine, allemaal lapjes, een opbergbox vol knutselspullen, de pastapot...
Ook op het dressoir staan allemaal dingen die er niet horen... Twee lege vazen, een lege plantenbak, een bidon, lege bierflesjes...
En dan één van de grootste verschrikkingen op dit moment: de voorraadkast... Véél te vol en ongeordend. Heb ik deze kast een paar weken voor de geboorte van Mieke écht helemaal uitgemest en opgeruimd? Ja, maar het is niet meer te zien...
De kinderstoel is ook al in gebruik... Mieke kan er nog niet in, maar de kinderstoel dient nu als "dump-hier-je-troep-stoel".
En als laatst... de trap naar boven. Een hoektrap heeft zo'n makkelijk hoekje waar je van alles en nog wat neer kunt zetten als je er even geen raad mee weet.
 
Zie je me ondertussen nog zitten op de bank? Uitgeput, duf, balend van de chaos? Natuurlijk kwam er een gevoel van schaamte naar boven. Deze troep, dat is absoluut niet normaal. Maar...
 
...ik ben vast niet de enige moeder in Nederland die dit gevoel heeft (gehad). De perfecte part-time werkende moeder/huisvrouw ben ik nog niet tegen gekomen.
...en wat als iemand het beter voor elkaar heeft dan jij? Wat maakt dat uit? Helemaal niets! Het gaat er alleen maar om hoe je er zelf mee om gaat.
 
Dat wil natuurlijk niet zeggen dat deze chaos zo moet blijven. Ik heb de maand maart gebombardeerd tot "maand-van-de-grote-voorjaarsschoonmaak" of "opruim-maand". Over een maand wil ik jullie kunnen laten zien dat het huis in plaats van een complete chaos een weer een opgeruimde, gezellige leefruimte is geworden.
 
Wat wil ik bereiken?
  • Elke week hoop ik een specifieke plek aan te pakken en als het lukt hoop ik elke week een update te schrijven met een "chaos-foto" en een "opgeruimd-foto".
  • De maand maart staat ook in het teken van minimalistisch leven: de vriezer en de kelder zit/staan zo vol, dat we deze maand naast verse producten zo min mogelijk boodschappen in gaan slaan. Op deze manier hopen we de komende weken wat geld te besparen.
  • Opruimen wil niet alleen zeggen 'verplaatsen', maar ook verkopen via Marktplaats of weggooien. Wie weet levert dat nog een leuk zakcentje op!
Zo, nu nog mijn schaamte opzij zetten en dit bericht posten. Herkennen jullie het gevoel wat ik vandaag heb beschreven? Zo ja, hoe hebben jullie dat opgelost? Zo nee, bravo! :-)
 

 

1 opmerking:

  1. ken dat, je kijkt rond en ineens zie je al die rommel. trekt het je vooral ni aan maar vlieg er gewoon in!
    heel veel goede moed!

    BeantwoordenVerwijderen