Pagina's

13 sep 2012

Hartige taart (quiche)

Hartige taart, quiche... ik dacht altijd dat ik dat niet lekker zou vinden. Waarom? Geen idee. Ik had het volgens mij nog nooit gegeten, dus een gegronde mening was het niet.
 
Een aantal weken terug ben ik met een aantal vriendinnen op stap geweest en bij een heerlijke "café de luxe" krijgen we ook miniquiches. Ik durfde er geen hap van te nemen, want, zo dacht ik, dat lust ik toch niet! Stuk voor stuk waren de meiden enthousiast en vertelden over de hartige taarten die zij hadden gemaakt. Wel vonden ze dat zo'n grote hartige taart erg lastig was, want als je maar met z'n tweeën bent...
 
Ik besloot een gokje te wagen...
 
Ingrediënten
Een pakje bladerdeeg 10 st.
3 eieren (middel) - ik gebruikte 4 eitjes van scharrelkipjes
1 pakje Alpro Soja kookroom (250 ml)
Groente(n) naar keuze (bijv. 1 gesneden prei+150 gram champignons)
100 gram geraspte kaas
+/- 100 gram hamblokjes
Zout en peper naar smaak
Eventueel een vleugje nootmuskaat
Olijfolie of bakboter
 
Bereidingswijze
1 Verwarm de oven voor op 180 graden / gasoven stand 4.
2 Bedenk een taartvorm of -blik met bladerdeeg 
3 Smelt de boter of verhit de olijfolie in een koekenpan en bak de prei 5 minuten
4 Doe dit ook voor de champignons.
5 Breek de eieren in een kom, voeg de kookroom (of slagroom, of crème fraîche) toe en breng op smaak met nootmuskaat, peper en/of zout. Meng dit alles goed. Voeg daarna de geraspte kaas toe en meng nogmaals goed.
6 Leg een laag van prei/champignon of een ander soort groente op het deeg, strooi de hamblokjes hier overheen en giet het eimengsel hier weer over.
7 Bak in de oven gedurende 30 minuten.
 
Ik koos ervoor om kleine springvormen van de Hema te gebruiken. Deze springvormen hebben een diameter van 15 centimeter als ik me niet vergis. Op deze manier is het probleem van een grote hartige taart, die je met z'n tweeën niet opkrijgt, opgelost.
Nog een voordeel van twee kleine quiches is dat je twee verschillende groenten kan gebruiken. Ik heb dan ook een hartige taart met broccoli en ham gemaakt en een hartige taart met prei, champignon en ham.
Verder koos ik voor kookroom van Alpro Soja, een room die minder vet is dan slagroom en die niet zo zuur is als crème fraîche.
 
En ja, dan komt het moment dat je je "baksel" gaat proberen. De taartjes zagen er zo mooi uit dat ik wel moest proeven! Ik geef toe, ik vond het best spannend, want ik dacht echt dat ik het niet lekker zou vinden.
 
Het tegendeel bleek waar! Ik moet bekennen dat hartige taart heerlijk is! Aanstaande zondag krijgen we visite... Je raadt misschien al wat die mensen voorgeschoteld zullen krijgen...
 
 Het resultaat!

4 sep 2012

Homemade churros!

Oorspronkelijk komen churros uit Spanje, maar als je in Zuid-Frankrijk op vakantie bent, zie je op elke "marché nocturne" wel een tentje waar ze churros verkopen. Het ruikt altijd heerlijk en elke keer weer vind ik het lastig om mijn hand op de knip te houden... Scheelt toch steeds zo'n 2,50 voor 6 churros.
 
Waarom lukt het me toch steeds om géén churros te kopen terwijl het héél lekker ruikt en ook heel lekker is? Simpelweg omdat je churros heel gemakkelijk zelf kunt maken!
 
Wat heb je nodig voor het deeg?
Tarwebloem en warm water. Meer niet. Je hebt net zoveel tarwebloem nodig als water. Dus bijvoorbeeld een kopje vol bloem en een kopje vol water. Meng dit tot een "glad" deegmengsel en voilà... je churrodeeg is klaar!
Je kan eventueel vanille-essence (vloeibaar vanille-aroma) toevoegen, maar dat is niet nodig.
 
Wat doe je met het deeg?
Om mooie lange slierten te krijgen, gebruik ik een speciaal deegapparaatje die ik ooit kocht in Parijs op de kerstmarkt. Je kan het deeg ook uitrollen (+/- 0,5 cm dikte) en het deeg in smalle reepjes snijden. Ik heb zonnebloemolie in een hapjespan opgewarmd en de churros hierin gebakken. Je kan ze ook in de frituurpan bakken, maar zorg dan wel dat er zonnebloemolie o.i.d. in zit. Als de slierten mooi bruin beginnen te worden haal je ze uit de frituurpan.
 
Churros zijn heerlijk met suiker, gesmolten chocolade, etc.
 
Fait à la maison! 
 

1 sep 2012

Wat zijn mijn plannen?

Nu de studie is afgerond - ik heb vandaag mijn afstudeerverklaring ontvangen - heb ik iets meer tijd voor mezelf, of, beter gezegd, voor het huishouden!
 
Bijna twee jaar lang is het huis niet echt gesopt! Ik durf het haast niet te zeggen... Maar het is zo. Dingen die niet helemaal goed gaan, daar kan je verandering in aanbrengen en dat ga ik dan ook doen. Ik stel geen deadlines, ik zie wel wanneer ik het huis van de zolder tot de benedenverdieping heb schoongemaakt!
 
Verder heb ik ontzettend veel zin om weer te koken! Ik ga proberen elke week in ieder geval één nieuw recept uit te proberen en zal dit ook af en toe met jullie delen. Aan het uitproberen van deze recepten zit één voorwaarde: het mogen géén maaltijden of lekkernijen uit pakjes en/of zakjes zijn.
 
Naast het huishouden en het kokkerellen, zijn we bezig met het opknappen van de tuin. Nou ja, wij... we zijn op zoek naar een hovenier die onze plannen uit wil voeren. Het kost wel een aardige duit, maar dan heb je ook wat! Het is de bedoeling dat de hovenier plantenbakken maakt, bestrating aanlegt en een mooi grasmatje maakt... De inrichting en het beplanten doe ik dan zelf.
 
Deze week zijn we weer aan de slag gegaan op school! Ongeveer 130 pubers gingen aan mijn neus voorbij. Omdat nog niet alle leerlingen mij kennen, zijn er toch nog wat kwajongens die even willen testen waar mijn grenzen liggen en als ze er dan achter komen dat die grenzen niet overtreden kunnen worden, zijn het opeens best aardige kereltjes. Nu even de tijd om weer bij te komen van alle heisa.
 
Rust en regelmaat na de vakantie waardeer ik toch altijd wel weer, aan de andere kant mis ik de vakantie nu al!
 
Hebben jullie trouwens gezien dat de pepernoten al weer in de winkels liggen? Ik vind ze heerlijk, maar pas als het écht winter is...

31 aug 2012

Nieuwe lay-out!

Eindelijk heb ik weer tijd om te bloggen! Ik heb er helemaal zin in... Vanmiddag heb ik een beetje zitten prutsen met de opmaak. Ben er nog niet helemaal uit!
 
Vanaf morgen hoop ik regelmatig recepten, creatieve ideeën en ervaringen op mijn blog te plaatsen. Alles wat met huis-tuin-keuken te maken heeft, heeft mijn interesse. Daarnaast wil ik leuke onderwijservaringen met jullie delen en ook zal ik af en toe een blogje over Frankrijk schrijven.
 
Hopelijk voor ieder wat wils!
 
De moestuin van mijn dromen!
 

13 aug 2012

Even afwezig

Ik heb de laatste tijd niets nieuws geschreven, maar... daar gaat verandering in komen!

Nog een week of twee geduld, dan heb ik eindelijk mijn studie afgerond!

Tot dan!